Jajeczna sałatka z porem

Składniki na 4 porcje:

biała część pora (ok. 110 g)

4 jajka

5 średnich ogórków konserwowych

puszka zielonego groszku

kawałek żółtego sera (ok. 100-120 g)

3-4 duże łyżki majonezu

¼ łyżeczki pieprzu

¾ łyżeczki soli

Wykonanie:

Jajka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 9 minut. Po ugotowaniu wylewamy gorącą wodę, zalewamy jajka zimną wodą. Pora kroimy na pół, a następnie na jak najcieńsze paseczki, umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą, następnie dokładnie ściskając go w rękach, pozbawiamy nadmiaru wody. Wystudzone jajka oraz korniszony kroimy w drobną kostkę, dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach, groszek odsączony z zalewy, por oraz sól, pieprz i majonez, dokładnie mieszamy.

Print Friendly, PDF & Email