Jajka faszerowane serem żółtym, szynką i ogórkiem

Składniki:

8 jajek

2 plasterki szynki

pół ogórka konserwowego

1 łyżka żółtego sera startego na tarce o drobnych oczkach

3 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

sól

pieprz

czerwona papryka słodka lub ostra do oprószenia jajek

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy (najlepiej jajka ugotować dzień wcześniej i po wystudzeniu, obrane lub nie przechować w lodówce do następnego dnia). Szynkę i ogórka kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Wystudzone jaja kroimy wzdłuż na połówki, delikatnie wyjmujemy żółtka, tak aby nie uszkodzić białka. Widelcem rozgniatamy żółtka na drobno, dodajemy posiekaną szynkę, ogórka, ser starty na tarce oraz majonez i musztardę, dokładnie wszystko mieszamy widelcem (masa powinna mieć gładką konsystencję). Próbujemy masę i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy białkowe „miseczki”. Gotowe jaja przyprószamy z wierzchu czerwoną papryką.

Print Friendly, PDF & Email