Jesienne bułeczki dyniowe

Składniki:

2 i 1/5 szklanki mąki pszennej (375g) + dodatkowo 0,5 szklanki (80g) jeśli puree dyniowe jest mocno wilgotne

1/2 szklanki puree z dyni (150g)

½ łyżeczki soli (5g)

½ szklanki ciepłego mleka (125g)

20g drożdży świeżych

3 łyżki oleju rzepakowego lub 3 łyżki rozpuszczonego masła (45g)

Jak przygotować purée dyniowe?

bułki z dynią

Przygotowanie purée z dyni: dynię dokładnie myjemy, osuszmy ręcznikiem papierowym, kroimy na większe kawałki, rozkładamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około jedną godzinę lub nieco dłużej, aż usuniemy z dyni nadmiar wody (w trakcie pieczenia usuwamy wodę, która wypłynie z kawałków dyni, wtedy nasza dynia szybciej się upiecze), łyżką oddzielamy upieczony miąższ od skórki, usuwamy wodę, która ewentualnie się pojawiła, całość blendujemy.

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże wkruszamy do miseczki, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodajemy 2-3 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką, na około 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, purée dyniowe, sól oraz olej, wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się ono elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki (w zależności od tego, jak mokre będzie nasze purée dyniowe, konieczne może okazać się użycie dodatkowej mąki – u Agaty było to właśnie około pół szklanki dodatkowej mąki, żeby ciasto nie było zbyt lepkie. Wyrobione ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut do 1 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 9 lub 10 części, z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki mocno spłaszczamy dłonią, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Bułki przed pieczeniem, możemy posmarować  rozkłóconym jajkiem i posypać pestkami z dyni. Pieczemy bułki przez 15-20 minut, gorące wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Print Friendly, PDF & Email