Jogurtowe bułki pszenne

Składniki na 12-13 bułek:

15 g drożdży

1 łyżeczka cukru

200 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej

niecałe pół szklanki ciepłego mleka (120 g)

4 łyżki rozpuszczonego masła (60 g)

1 jajko

1,5 łyżeczki soli

niecałe 3,5 szklanki mąki pszennej (580 g)

Wykonanie:

Drożdże kruszymy na drobne kawałki, dodajemy cukier i przy pomocy łyżeczki dokładnie rozcieramy, aż otrzymamy płynną masę, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, jajko, masło, jogurt, mleko oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiamy, aż otrzymamy lekko lepkie, ale sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrabiamy, w celu jego odpowietrzenia, dzielimy na około 12-13 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki lekko spłaszczamy dłonią. Przykrywamy bułki bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Pod koniec wyrastania bułek, rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni, pieczemy około 18-20 minut. Gorące bułki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Drożdże, cukier oraz mleko wlewamy do naczynia i podgrzewamy (2min/37 stopni/obroty pozycja 2), odstawiamy na 10-15 minut, następnie dodajemy jajko, jogurt, masło, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto (2min/zamknięte naczynie/kłos). Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email