Karkówka pieczona lub z grilla w marynacie keczupowo-musztardowej

Składniki na 4 kotlety:

500 g karkówki

niepełna łyżeczka soli (5 g)

szczypta pieprzu

1 duża cebula (150 g)

1/4 szklanki keczupu łagodnego lub pikantnego (62 g)

1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego (16 g)

1 łyżeczka musztardy (6 g)

1 ząbek czosnku

2 łyżki wody (30 g)

1 łyżeczka słodkiej papryki (2 g)

Wykonanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na 4 kotlety. Każdy plaster karkówki delikatnie rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z dwóch stron. W misce łączymy z sobą keczup, musztardę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz słodką paprykę. Cebulę kroimy na krążki średniej grubości, dodajemy do marynaty i mieszamy, następnie wkładamy karkówkę i łączymy ją ze składnikami marynaty, najlepiej za pomocą dłoni. Karkówkę odstawiamy do lodówki, w celu jej zamarynowania się, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Zamarynowaną karkówkę wraz z cebulką przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez 45 minut (mniej więcej po upływie połowy czasu pieczenia, odwracamy mięsko na drugą stronę i polewamy sosikiem, który powstał w trakcie pieczenia). Po 45 minutach, zdejmujemy przykrycie i kontynuujemy pieczenie przez 35-45 minut, przewracając ponownie karkówkę na drugą stronę, mniej więcej w połowie czasu pieczenia. Jeśli nie posiadamy przykrycia do naszego naczynia żaroodpornego, zastąpmy go folią aluminiową.

W wersji na grill:

Zamarynowaną karkówkę oczyszczamy z cebuli i kładziemy na rozgrzany ruszt, pieczemy niezbyt długo, do momentu, aż mięsko ładnie się przyrumieni.

Print Friendly, PDF & Email