Kluseczki z ricottą

Składniki na 2 porcje:

240 g sera ricotta

1 żółtko

¼ łyżeczki soli

1/3 szklanki mąki pszennej (60 g)

rozpuszczone masło do polania kluseczek

Wykonanie:

Ricottę (bez zalewy) umieszczamy w miseczce, dodajemy żółtko oraz sól, przy pomocy widelca, rozcierając, łączymy je z serem. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, dokładnie mieszamy widelcem, jeśli składniki nie chcą się połączyć, możemy zagnieść ciasto dłońmi. Ciasto dzielimy na dwie części, z każdego kawałka na stolnicy podsypanej mąką, formujemy wałek o średnicy mniej więcej 1 cm, który spłaszczamy dłonią, następnie używając ostrego noża, odcinamy kawałki ciasta, pod kątem, tak jak na kopytka. Kluseczki, które otrzymamy, rozkładamy na stolnicy posypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę, którą obficie solimy, wrzucamy kluseczki, delikatnie mieszamy, w momencie, gdy woda zacznie nam się lekko gotować, a większość klusek wypłynie już na powierzchnię, zmniejszamy gaz i gotujemy kluseczki, w wodzie, która tylko lekko bulgocze, około 3 minut (czas gotowania zależy od wielkości naszych kluseczek może on wynosić od 2 do 4 minut). Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy kluski na talerz, polewamy rozpuszczonym masłem i od razu serwujemy. Kluski z ricottą, możemy wykorzystać również jako substytut ziemniaków czy frytek w daniach głównych.

Print Friendly, PDF & Email