Kolorowe leczo

Składniki na 3 porcje:

3 małe kiełbaski (250 g)

1 cebula (150-160 g)

1 ząbek czosnku

2 papryki (450 g)

2 małe cukinie lub jedna duża (400 g)

1 puszka pomidorów krojonych lub niekrojonych (400 g)

1 łyżeczka soli (7 g)

szczypta pieprzu

szczypta kurkumy

3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (30 g)

Wykonanie:

Kiełbasę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy kiełbasę, smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 4 minuty. Cebulę kroimy w piórka, paprykę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę lub w paseczki, cukinię myjemy, również osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę lub w półksiężyce. Kiedy wszystkie warzywa mamy już przygotowane, zaczynamy przygotowywać leczo. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 pozostałe łyżki oleju, wsypujemy cebulę, solimy, smażymy, mieszając na małym ogniu przez 4 minuty. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, cukinię, podsmażoną kiełbaskę oraz pieprz, kurkumę i cukier, mieszamy, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut (w trakcie gotowania, mieszamy leczo ze dwa razy). Po 10 minutach dodajemy pomidory wraz z zalewą (całe pomidory kroimy w grubą kostkę), mieszamy, zagotowujemy i kontynuujemy duszenie, pod przykryciem przez kolejnych 10 minut, mieszając od czasu do czasu (jeśli warzywa pokroiliśmy w grubą kostkę, wydłużmy czas duszenia o 5 minut). Gotowe leczo doprawiamy, w razie potrzeby solą, pieprzem i cukrem.

Print Friendly, PDF & Email