Kotlety mielone z pieczarkami

Składniki na 7 kotletów:

300 g mięsa mielonego

5,5 łyżki oleju rzepakowego (55 g)

1 cebula (150 g)

12 małych pieczarek (150 g)

½ łyżeczki soli (4 g)

szczypta pieprzu

5 łyżek bułki tartej (75 g)

1 jajko

Wykonanie:

Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki oleju, wrzucamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu, do momentu, aż stracą swoją surowość. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż cebulka zmięknie. Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy przestudzone pieczarki, cebulkę, sól, jajko oraz 2 łyżki bułki tartej, wyrabiamy masę rękoma około 2 minuty. Z wyrobionej masy mięsnej formujemy kotlety, które obtaczamy w pozostałych 3 łyżkach bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wkładamy kotlety, smażymy przez około 1 minutę na średnim ogniu, przewracamy kotlety na drugą stronę i kontynuujemy smażenie przez następną minutę (kotleciki powinny lekko zbrązowieć z obydwu stron), następnie zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy 10-12 minut (po upływie połowy czasu przewracamy kotlety na drugą stronę). Jeśli nasze kotleciki nie będą miały odpowiednio brązowej skórki, pod koniec smażenia zdejmijmy pokrywkę, zwiększmy ogień i smażmy do momentu otrzymania pożądanej barwy i chrupkości skórki.

Print Friendly, PDF & Email