Krewetki z masłem i czosnkiem

Składniki:

250 g (około 20 sztuk) krewetek Black Tiger (mrożonych, zblanszowanych)

4 ząbki czosnku

40 g masła

50 ml białego wina

3 łyżki oliwy extra vergine

sól morska do smaku

natka pietruszki

1/2 papryczki chili

Wykonanie:

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę z kranu i rozmrozić (około 15 minut). Opłukać krewetki i dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Posiekać czosnek, natkę i papryczkę chili. Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek (i chili, jeśli używamy), smażyć przez pół minuty, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Dodać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Na koniec dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine roztopić i odstawić z ognia. Doprawić cytryną i solą morską.

Print Friendly, PDF & Email