Królewiec

Ciasto królewiec

Ciasto I

Składniki:

2,5 szklanki mąki

15 dkg masła

0,5 szklanki cukru pudru

1 jajo

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części,upiec 2 placki.

Ciasto II (biszkoptowe)

Składniki:

1 szklanka cukru

4 jaja

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić mikserem 4 białka, następnie dodać cukier i nadal ubijać, potem dodać żółtka i ubijać minimum 2 minuty, potem dodać obie mąki i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec około 20min w temperaturze 170 stopni.

Masa budyniowa

Składniki:

250 g masła

0,5 litra mleka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

cukier waniliowy

Wykonanie masy

Z mleka odlać 0,5 szklanki, dodać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, dodać mleko z mąką i zagotować jak budyń. Do gotującego się budyniu dodać margarynę i wymieszać do rozpuszczenia.

Na pierwszy placek nasączony gorzką herbatą z cytryną wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy ciastem biszkoptowym, też nasączany. Następnie wykładamy drugą połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem i nasączamy.

Wierzch smarujemy polewą czekoladową lub lukrujemy.

Polewa czekoladowa

60 g masła

6 łyżek mleka

4 łyżki cukru

5 łyżek kakao

Wszystkie składniki zagotować, potem mieszać, aż polewa wystygnie,wylać na ciasto.

Print Friendly, PDF & Email