Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Składniki na blaszkę o wymiarach 30 cm x24 cm:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej (300 g)

1 małe jajko

1 żółtko

1,5 łyżki śmietany 12-18% (21 g)

1,5 łyżki oleju (21 g)

100 g masła

½ szklanki cukru (110 g)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7 g)

500-600 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych

1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem (90 g)

500 ml mleka

cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier, mieszamy, dodajemy jajko, żółtko, śmietanę, olej oraz masło, wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto, które otrzymaliśmy dzielimy na 2 części w proporcji około 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Większą część ciasta, na stolnicy dosyć mocno podsypanej mąką, rozwałkowujemy na wymiar blaszki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy rozwałkowanym ciastem. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, a następnie w ósemki. Pokrojone jabłka rozkładamy ściśle obok siebie, na powierzchni kruchego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorący budyń wylewamy na jabłka, wyrównujemy wierzch łyżką. Mniejszą część ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach na gorący budyń, delikatnie, rękoma rozprowadzamy ciasto równomiernie po całej powierzchni budyniu. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 40 minut. Schłodzone ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email