Kruche ciasto z truskawkami i pianką

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki (ok. 500 g)

1 szklanka cukru (220 g)

5 żółtek

cukier waniliowy

1 kostka masła (200 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany (28 g)

Piana:

1 szklanka cukru (220 g)

2 budynie jasne bez cukru

5 białek

75 dag truskawek

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki oprócz jajek i śmietany siekamy nożem na stolnicy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. 1/5 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, na prostokąt o wymiarach blaszki (25 cm na 36 cm). Rozwałkowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej jest nawinąć ciasto na wałek i tak przełożyć do formy).

Pianka:

Białka ubijamy na sztywno, na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier i ponownie ubijamy, aż otrzymamy lśniącą pianę, wsypujemy budyń i miksujemy do momentu połączenia się składników.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku papierowym, większe truskawki możemy przekroić na połówki. Rozkładamy owoce równomiernie na całej powierzchni ciasta, truskawki pokrywamy budyniową pianką, której wierzch wyrównujemy łyżką, wyciągamy z lodówki pozostałą część ciasta i rozkruszając je w rękach, rozrzucamy na białkowej piance. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 55-60 minut (jeśli ciasto od góry zacznie za bardzo się rumienić, możemy przykryć je folią aluminiową). Ciasto możemy przygotować wykorzystując dowolne sezonowe owoce.

Print Friendly, PDF & Email