Kulki ryżowe z serem i pieczarkami

Składniki na około 18 kulek:

2 torebki ryżu (200 g)

1 cebula (170 g)

300 g pieczarek

1 łyżka oleju (10 g)

½ łyżeczki soli (5 g)

szczypta pieprzu

1 jajko

100 g sera żółtego

1 łyżka bułki tartej (15 g)

bułka tarta do obtoczenia kulek

olej do smażenia kulek ryżowych

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy (możemy nawet wydłużyć czas gotowania ryżu o około 2 minuty – z bardziej kleistego ryżu łatwiej nam będzie lepić kulki). Ryż najlepiej jest ugotować dzień wcześniej, wówczas nie będziemy musieli czekać, aby wystygł. Pieczarki umieszczamy na sitku, myjemy w zimnej wodzie, potrząsamy sitkiem, żeby pozbyć się nadmiaru wody, czyste pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu kilka minut, do momentu, aż cebulka lekko zmięknie, dodajemy pieczarki, mieszamy i smażymy na dużym ogniu przez kolejnych kilka minut, do momentu, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje, wyłączamy gaz i pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego ryżu dodajemy pieczarki z cebulą, żółty ser, starty na tarce o małych oczkach, jajko, sól, pieprz oraz łyżkę bułki tartej, całość mieszamy widelcem. Następnie w dłoniach formujemy kulki (masę ryżową dosyć mocno ściskamy, żeby kulki nam się nie rozpadały, wielkość kulek dobieramy dowolnie), które obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kulki na średnim ogniu, przewracając je, aby z każdej strony nabrały ładnego rumianego kolor. Kulki podajemy jako danie wegetariańskie z surówką lub zamiast ziemniaków czy ryżu, jako dodatek do mięsa.

Print Friendly, PDF & Email