Makaron z cukinią i pieczarkami

Składniki:

250 g makaronu świderki

1 zielona cukinia (ok. 350 g)

300 g pieczarek

1 cebula (160 g)

2 ząbki czosnku

5 łyżek oliwy z oliwek

½ płaskiej łyżeczki soli (ok. 3 g)

szczypta pieprzu

2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

parmezan lub inny ser do posypania makaronu

¼ łyżeczki soli do gotowania makaronu

Wykonanie:

Cukinię i pieczarki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Zagotowujemy wodę na makaron, solimy, gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje, w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulkę, podsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut, często mieszając. Kiedy cebulka lekko się zeszkli, dodajemy pieczarki oraz cukinię, smażymy na dużym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu (smażymy do momentu, aż woda z pieczarek i cukinii praktycznie odparuje). Zdejmujemy z gazu i dodajemy odcedzony, gorący makaron, posiekaną drobniutko natkę, sól oraz pieprz. Gorący makaron przekładamy na talerz i posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem.

Print Friendly, PDF & Email