Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym

Składniki na 5 porcji:

1 duża cebula (110 g)

1 ząbek czosnku

1 brokuł

2 piersi z kurczaka (450 – 500 g)

1,5 łyżeczki dowolnej przyprawy do kurczaka (u Agaty ziołowa)

¼ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

200 ml śmietanki 30%

300 g makaronu (u Agaty penne)

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich zbędnych błonek i kroimy w kostkę o średniej grubości, dodajemy przyprawę do kurczaka, mieszamy najlepiej rękoma (mięso najlepiej zamarynować godzinę wcześniej, przed planowanym gotowaniem). Brokuł dzielimy na małe różyczki (pozostawiamy tylko górne różyczki brokuła bez grubych dolnych łodyg), w garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy brokuł, zagotowujemy pod przykryciem, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez 4 minuty. Ugotowane brokuły odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę, solimy i pieprzymy, smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy pół minuty, wrzucamy kurczaka i kontynuujemy smażenie przez kolejne 4 minuty, następnie wlewamy śmietankę oraz wsypujemy gałkę muszkatołową i smażymy jeszcze przez około 5-6 minut od momentu zagotowania. Dodajemy ugotowany ciepły makaron i delikatnie mieszamy.

Print Friendly, PDF & Email