Marchewkowe babeczki z serkiem mascarpone

Składniki (na 12 muffinek):

2/3 szklanki mąki pszennej (110 g)
niecałe pół szklanki cukru (80 g-100 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przypraw korzennych (można pominąć)

1/3 szklanki oleju (70 g)

2 jajka roztrzepane widelcem
1 szklanka posiekanych orzechów
1 i 1/4 szklanki marchewki, startej na tarce o średnich oczkach i odsączonej z nadmiaru soku (około 200g marchewki, waga przed odsączeniem)

¼ szklanki mleka

Składniki na masę:

250 g serka mascarpone
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

wiórki kokosowe czy płatki migdałowe
pół tabliczki białej czekolady (ścieramy na tarce o średnich oczkach)

Wykonanie:

Mieszamy widelcem jaja z olejem i mlekiem. Następnie dodajemy wszystkie składniki suche, ponownie dokładnie mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite, lśniące ciasto. Wsypujemy marchewkę i orzechy, mieszamy. Ciasto rozdzielamy łyżką do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i posypanych tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Serek mascarpone mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Wierzch każdej wystudzonej muffinki smarujemy serkiem (serek wykładamy przy użyciu łyżeczki lub używamy szprycy i dekorujemy nasze muffinki, tworząc ładny wzorek np. w kształcie ślimaka), wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi oraz białą czekoladą.

Print Friendly, PDF & Email