Maślane ciasto z borówkami

Składniki na blaszkę o wymiarach około 30 cm x 24 cm:

Ciasto:

8,5 łyżki masła (125 g)

3 żółtka

2 łyżki cukru pudru (20 g)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (3 g)

szczypta soli

niepełna szklanka mąki pszennej (150 g)

opcjonalnie 4,5 łyżeczki kakao (12 g)

Pianka:

3 białka

6 łyżek cukru (90 g)

3,5 łyżki rozpuszczonego ostudzonego masła (50 g)

1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (60 g)

1/2 opakowania cukru waniliowego (4 g)

sok z ¼ limonki

250 g borówek

Wykonanie:

Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, sól oraz proszek do pieczenia, mieszamy, następnie dodajemy pokrojone zimne masło i zaczynamy zagniatać ciasto, dodając stopniowo po jednym żółtku (staramy się zagnieść ciasto jak najszybciej). Otrzymane ciasto dzielimy na 2 części w proporcji ¾ i ¼ (większa część ciasta powinna ważyć około 250 g), części ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 1,5/2 godziny (ciasto możemy również przygotować wieczorem, dzień przed planowanym pieczeniem). Do większej części ciasta przed zamrożeniem możemy dodać kakao, wówczas ponownie zagniatamy i umieszczamy kakaowe ciasto w zamrażalce. Po upływie 2 godzin rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na tarce o dużych oczkach ścieramy większą część ciasta, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią. Podpiekamy nasz spód przez około 15 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy. W czasie gdy ciasto się studzi, przygotowujemy piankę, białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo połowę cukru, drugą część cukru umieszczamy w miseczce, dodajemy budyń oraz cukier waniliowy, mieszamy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum, stopniowo wsypujemy mieszankę cukru z budyniem, ubijamy tylko do momentu połączenia się składników, wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy delikatnie naszą piankę już tylko przy użyciu trzepaczki. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozprowadzamy waniliową piankę, na której umieszczamy borówki, na borówki ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni przez 30 minut.

Print Friendly, PDF & Email