Maślane muffinki z czekoladą

 Składniki:

100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

150 g miękkiego masła

2 jajka

1/3 szklanki cukru (80 g)

1 i ¾ szklanki mąki pszennej (300 g)

1 szklanka mleka o temp. Pokojowej (250 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

½ łyżeczki sody

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 stopni. Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Jajka ubijamy z cukrem, na najwyższych obrotach miksera, kilka minut, do momentu, aż masa ładnie się spieni. Dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło i kontynuujemy miksowanie przez kolejne kilka minut (grudki masła mogą być nadal widoczne). Następnie wlewamy mleko oraz wsypujemy przesianą przez sitko mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, miksujemy (obroty 1-3) krótko, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Wsypujemy czekoladę, mieszamy szpatułką lub łyżką. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami, na każdą muffinkę przypadają mniej więcej 2 łyżki ciasta. Pieczemy babeczki około 20-25 minut, aż ładnie zbrązowieją. W trakcie pieczenia na dnie piekarnika możemy umieścić filiżankę z wodą, wówczas babeczki ładniej się upieką.

W wersji z termomixem:

Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w naczyniu termomixa, siekamy 8-10 s/obroty 5, dodajemy masło pokrojone na kawałki, jajka, cukier, mąkę z proszkiem i sodą oraz mleko, mieszamy przy pomocy kopystki 10-15s/obroty 6. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email