Mięciutkie bułki z serkiem wiejskim

Składniki na 11 bułek:

30 g drożdży (ok. 5 łyżeczek)

2 łyżki cukru trzcinowego (30 g)

½ szklanki ciepłej wody (125 g)

2 jajka

2 łyżeczki soli (10 g)

2 łyżki roztopionego masła (30 g)

300 g serka wiejskiego o temp. pokojowej (ok. 10 łyżek)

2-2,5 szklanki mąki pszennej (340-425 g), ja zużyłam 390 g

2 szklanki mąki orkiszowej (310 g)

Wykonanie:

Drożdże kruszymy na drobne kawałki, dodajemy cukier i przy pomocy łyżeczki dokładnie rozcieramy, aż otrzymamy płynną masę, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody oraz łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, jajka, pozostałą wodę, masło, podrośnięte drożdże oraz serek wiejski (serek wiejski, przed dodaniem do mąki dobrze rozgniatamy widelcem, możemy go również rozdrobnić przy pomocy blendera). Wyrabiamy ciasto dosyć długo, aż ciasto nabierze sprężystości, ale wciąż będzie mocno lepkie. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrabiamy, w celu jego odpowietrzenia, dzielimy na 11 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę (ciasto jest lepkie, więc skropmy nasze dłonie olejem, co ułatwi nam formowanie bułek), którą umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki dość mocno spłaszczamy dłonią. Przykrywamy bułki bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Pod koniec wyrastania bułek, rozgrzewamy piekarnik do temp. 180-190 stopni. Bułki pieczemy około 15-20 minut. Gorące wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy pokruszone w dłoniach drożdże, cukier oraz wodę, miksujemy 2min/37stopni/obr.2. Zostawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajka, masło, serek wiejski, sól oraz obie mąki przesiane przez sitko, wyrabiamy ciasto 3min/interwał. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email