Mięciutkie pierniki z mąką żytnią

Składniki:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej (300 g)

4/5 szklanki mąki żytniej lub mąki żytniej razowej (100 g)

¾ szklanki cukru pudru (130 g)

2 duże jajka

1/3 szklanki płynnego miodu (100 g) (u Agaty miód malinowy)

½ kostki masła (100 g)

1 łyżka przyprawy do piernika (8 g)

1 łyżka kakao (12 g)

1 łyżeczka sody (8 g)

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy na gazie w rondelku lub w mikrofalówce (kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do mikrofali na jedną minutę). Jeśli nie mamy płynnego miodu, wówczas wkładamy go do ciepłego masła i dokładnie w nim rozpuszczamy, lekko studzimy. W misce umieszczamy wszystkie składniki, rękoma wyrabiamy ciasto, aż stanie się ono jednolite i lśniące. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (jeśli nam się spieszy, etap chłodzenia pomijamy, jednak ciasto może nam się kleić i trudno będzie nam z niego robić pierniczki). Schłodzone ciasto wykładamy z lodówki, pozostawiamy na kilka (kilkanaście) minut, żeby się lekko ogrzało. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Stolnicę oprószamy bardzo delikatnie mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość 4-5 mm, foremkami wykrawamy pierniczki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy pierniczki przez około 10 minut. Gorące ciastka wykładamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Można zwiększyć ilość przyprawy do piernika do 1,5 łyżki (12 g).

Jeśli zrobimy cieńsze pierniczki, skróćmy czas pieczenia.

Print Friendly, PDF & Email