Migdałowe ciasteczka z pomarańczową nutą

Składniki:

1 i 1/5 szklanki mąki (200 g)

125 g masła

niecałe pół szklanki cukru trzcinowego (90 g)

85 g płatków migdałowych (mniej więcej ¾ szklanki)

1 jajko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

skórka otarta mniej więcej z ¼ pomarańczy na tarce o drobnych oczkach

Wykonanie:

Zimne masło siekamy nożem na stolnicy z mąką przesianą przez sitko oraz proszkiem do pieczenia. Gdy masło z mąką w miarę się połączy, dodajemy pozostałe składniki (płatki migdałowe możemy lekko posiekać nożem przed dodaniem do ciasta), zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 4,5 cm, umieszczamy go w woreczku foliowym, wkładamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki (piekarnik rozgrzewamy do temp 170 stopni), kroimy ostrym nożem na 18 kawałków (poprawiamy w dłoniach, każdy kawałek w taki sposób, by otrzymać ładny kształt koła). Ciastka umieszczamy w równych odstępach, na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut, gorące wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy kolejno: zimne masło pokrojone na kawałki, mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko, płatki migdałowe, cukry, jajko oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy 30s/obroty 5, używając kopystki, dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email