Migdałowe muffinki z karmelem

Składniki na 12 muffinek:

3 jajka

2/3 szklanki cukru (145 g)

1/3 szklanki oleju (76 g)

1 szklanka maki pszennej (165 g)

7 łyżek zmielonych migdałów (70 g)

½ łyżeczki proszku do pieczenia (4 g)

skórka otarta z połówki cytryny

1 łyżeczka soku z cytryny

Karmel:

1,5 łyżki wody (15 g)

3 łyżki cukru pudru (30 g)

100ml śmietanki 30% (2/5 szklanki, 52 g)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem, na najwyższych obrotach miksera, na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem wlewamy olej, następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy kolejno: zmielone migdały, sok oraz skórkę z cytryny, mąkę przesianą przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami (jeśli nie mamy papilotek, otwory smarujemy olejem). Gotowe ciasto przelewamy do formy, pieczemy muffinki przez 30 minut. Gorące muffinki wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Przygotowujemy karmel: w rondelku, umieszczamy wodę oraz cukier, zagotowujemy na małym ogniu, gotujemy do momentu, aż cukier zacznie lekko brązowieć, następnie wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy, aż karmel nabierze odpowiednio gęstą konsystencję. Gorącym karmelem polewamy zimne muffinki.

Print Friendly, PDF & Email