Muffinki bananowe z czekoladą

Składniki na 12 muffinek:3 dojrzałe banany (320 g – waga po obraniu)
½ szklanki oleju (115 g)
½ szklanki cukru (110 g)
2 jajka
1 i 2/3 szklanki mąki (280 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
Szczypta soli
½ tabliczki mlecznej czekolady

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub w przypadku braku papilotek, smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Banany umieszczamy w misce i dosyć dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy olej, jajka, cukier, całość dokładnie mieszamy używając widelca, następnie wsypujemy sól oraz mąkę pszenną przesianą przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę i jeszcze raz mieszamy, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Pieczemy muffinki przez około 25 minut. Upieczone babeczki wyciągamy z formy do pieczenia i studzimy na kratce.

Print Friendly, PDF & Email