Odchudzony kotlet schabowy

Antynomie na talerzu, czyli odchudzony kotlet schabowy

Składniki:

4 kotlety schabowe

2 jajka

2 łyżki mleka

sól

pieprz

płatki kukurydziane lub płatki owsiane

2 łyżki oleju

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Kotlety umieszczamy w woreczku foliowym, rozbijamy tłuczkiem na grubość mniej więcej pół centymetra. Rozbite kotlety posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Jajka i mleko ubijamy za pomocą widelca. Płatki kukurydziane umieszczamy w woreczku foliowym i kruszymy na mniejsze kawałki, naciskając dłonią lub tłuczkiem do mięsa. Kotlety moczymy w jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych lub płatkach owsianych. Gotowe kotlety umieszczamy na blasze od piekarnika pokrytej papierem do pieczenia, który smarujemy 2 łyżkami oleju. Pieczemy kotlety około 25-30 minut. Mniej więcej po 15 minutach pieczenia, przewracamy kotlety na drugą stronę.

Print Friendly, PDF & Email