Pancakes z bananami i miodem

Składniki:

¾ szklanki mąki orkiszowej lub mąki pszennej (130g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ – ½ łyżki cukru pudru

1 jajko

3 łyżki oleju

pół szklanki mleka (125g)

2 banany

1 łyżka masła

½ łyżeczki cukru

miód lub syrop klonowy do skropienia pancakes

Wykonanie

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy przez sitko. Jajko, mleko oraz olej łączymy z sobą za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy masę do suchych składników i mieszamy trzepaczką do momentu otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta. Odstawiamy ciasto na około 5-10 minut. Banany kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy banany i cukier, lekko mieszamy (banany muszą leżeć w jednej warstwie), smażymy banany około 1 minuty na małym ogniu. Po minucie odwracamy banany na drugą stronę i ponownie smażymy minutę. Patelnię teflonową rozgrzewamy, z ciasta formujemy na patelni placki o grubości około 4-5 mm i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż na górze placka nie będzie już widać surowego ciasta, przewracamy placki na drugą stronę i smażymy już tylko chwilkę, około pół minuty. Gotowe pancakes wykładamy na talerz, na wierzchu placków umieszczamy usmażone banany, całość skrapiamy miodem lub syropem klonowym.

Print Friendly, PDF & Email