Paprykowy gulasz z dziczyzny

Składniki na 4 porcje:

600 g mięsa z dziczyzny

1,5 papryki czerwonej (ok. 230 g)

2 cebule (ok. 230 g)

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g)

2 szklanki gorącej wody (500 ml)

¼ łyżeczki pieprzu czarnego

3 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki nasion kolendry

2 szczypty kuminu

¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

¾-1 łyżeczka soli

80ml zimnej wody

1 łyżka mąki (15 g)

Wykonanie:

Mięso myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkiego rodzaju błonek oraz pozostałości tłuszczu i kroimy w grubą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy na dosyć dużym ogniu przez kilka minut, mięso musimy obracać, tak aby wszystkie pory w mięsie się pozamykały. Następnie dodajemy cebulę oraz wszystkie przyprawy i kontynuujemy smażenie przez kolejnych kilka minut, aż woda pochodząca z mięska praktycznie odparuje, a cebulka i przyprawy ładnie się podprażą. Wrzucamy paprykę i zalewamy całość wodą, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy mięso z warzywami przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po upływie godziny, mąkę pszenną rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do naszego gulaszu, cienkim strumieniem cały czas mieszając. Zagotowujemy i gotujemy, ale już bez przykrycia, do momentu, aż gulasz osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (czas gotowania uzależniony jest od indywidualnych preferencji, wydłużmy go jeśli preferujemy gulasze mniej płynne lub skróćmy go jeśli wolimy gulasz w wersji bardziej płynnej). Gulasz podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą.

Print Friendly, PDF & Email