Placki ziemniaczane

Składniki na 15 placków średniej wielkości:

4 średniej wielkości ziemniaki (ok. 400 g)

pół cebuli (ok. 60 g)

1 duży ząbek czosnku

jajko

3 łyżki mąki pszennej (35 g)

¾ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

Wykonanie

Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę na tarce o średnich oczkach, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub również starty na tarce (warzywa możemy również rozdrobnić w malakserze), całość mieszamy. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy mąkę i przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Masa, którą otrzymamy, powinna być dość gęsta, jeśli jest zbyt rzadka (co zdarza się, gdy użyjemy do placków, młodych ziemniaków, o niskiej zawartości skrobi), dosypujemy nieco więcej mąki, ale nie za dużo, bo placki wyjdą twarde. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Łyżkę masy ziemniaczanej umieszczamy na patelni i formujemy owalny placek, smażymy na średnim ogniu około 1,5-2 minuty, przewracamy na druga stronę i kontynuujemy smażenie jeszcze przez około 1-1,5 minuty. Placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym po to, aby wchłonął on nadmiar tłuszczu. Przed smażeniem kolejnej partii placków uzupełniamy olej na patelni.

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy kolejno: pokrojone na kawałki ziemniaki, cebulę, czosnek, jajko, mąkę sól oraz pieprz, ucieramy 30s/obroty pozycja 6. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej

Print Friendly, PDF & Email