Podudzia z kurczaka w marynacie keczupowo-cebulowej

Składniki na 2 porcje:

5 podudzi z kurczaka (ok. 650 g)

½ cebuli (73 g)

2 łyżki keczupu łagodnego (30 g)

1 łyżeczka miodu (9 g)

1 łyżeczka oleju (7 g)

½ łyżeczki słodkiej papryki (1 g)

½ łyżeczki przyprawy kebab-gyros

½ łyżeczki soli (5 g)

duża szczypta pieprzu

3 łyżki wody (45 g)

1 łyżka oleju (10 g)

Wykonanie:

Podudzia dokładnie myjemy w zimnej wodzie, osuszamy na ręczniku papierowym, umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy marynować nasze mięsko. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do mięsa, dodajemy keczup, miód, łyżeczkę oleju, słodką paprykę, przyprawę do gyrosa, sól oraz pieprz. Rękoma dokładnie wcieramy składniki marynaty w nasze mięsko, odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej jest zamarynować mięso wieczorem, aby przez całą noc ładnie przeszło przyprawami). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy podudzia i obsmażamy dokładnie z każdej strony, na średnim ogniu, często mieszając, pilnując, aby cebulka nam się nie przypaliła. Do podsmażonego mięsa wlewamy gorącą wodę, mieszamy, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i dusimy na minimalnym ogniu przez około 40 minut często mieszając. Po upływie 40 minut zdejmujemy pokrywkę. W zależności od tego jaki stopień wypieczenia mięsa preferujemy, smażymy podudzia jeszcze przez 6 do 10 minut, mieszamy starając się jak najdokładniej pokryć nasze mięsko otrzymanym sosem keczupowym.

Print Friendly, PDF & Email