Podudzia z kurczaka w pomidorach z orientalną nutą

Składniki na 4 porcje:

8-10 podudzi z kurczaka (około 1kg)

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki słodkiej papryki

3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)

1 duża cebula (150 g)

3 ząbki czosnku

600 g dojrzałych pomidorów (ok. 4 sztuk)

½ łyżeczki utłuczonych w moździerzu lub rozgniecionych nożem nasion kolendry

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki pieprzu

2 szklanki wrzątku (500 g)

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o średniej grubości (jeśli skórka z pomidorów nie chce łatwo zejść, natnijmy nasze pomidory w kilku miejscach, a następnie umieśćmy na 2 minuty we wrzątku). Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ostrym nożem w każdym podudziu robimy 2 nacięcia, posypujemy mięsko solą oraz słodką papryką i dokładnie obtaczamy w przyprawach. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy podudzia i smażymy na dosyć dużym ogniu do momentu, aż podudzia z każdej strony będą mocno przyrumienione. Podsmażone mięsko przekładamy na talerz, a na patelnię, na której smażyło się mięso, wlewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty, dodajemy przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i smażymy przez pół minuty, wrzucamy pomidory, wkładamy podsmażone podudzia, całość zalewamy wrzątkiem, mieszamy, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez jedną godzinę, mieszając całość od czasu do czasu. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy nadmiar płynu (smażąc na średnim ogniu) do momentu, aż nasz sos osiągnie pożądaną konsystencję (może to potrwać nawet do 20 minut).

Print Friendly, PDF & Email