Prościutkie muffinki jagodowe

Składniki na 12 muffinek:

250 g mąki pszennej (1,5 szklanki)

6 łyżek cukru (80 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżeczki cukru waniliowego (16 g)

szczypta soli

200 ml mleka

80 ml oleju roślinnego (ok. 73 g)

2 jajka

około pół szklanki świeżych lub mrożonych jagód (można też jagody zastąpić kawałkami orzechów lub pokrojoną czekoladą)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Przygotowujemy 2 miski, w jednej misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, w drugiej przy pomocy trzepaczki mieszamy letnie mleko, olej i żółtka, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Wlewamy płynne składniki do miski z mąką i łyżką lub trzepaczką mieszamy ciasto, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Formę na muffinki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto do foremek, na wierzch każdej muffinki wrzucamy po kilka jagód (jagody wrzucamy na wierzch, nie wklepujemy ich do środka ciasta. Pieczemy przez ok. 20 minut (na czas pieczenia babeczek, wkładamy na dno piekarnika, niewielkie naczynie z wodą).

Print Friendly, PDF & Email