Pszenne bagietki

Składniki:

15 g drożdży (ok. 2 łyżeczki)

½ łyżeczki miodu (ok. 5 g)

1 i 1/3 szklanki ciepłej wody (325 g)

1 łyżeczka soli (5 g)

3 szklanki mąki pszennej (500 g)

10 kostek lodu

mąka do oprószenia bagietek

Wykonanie

Drożdże kruszymy na drobne kawałki, dodajemy miód i łyżeczką dokładnie rozcieramy, aż otrzymamy płynną masę, dodajemy 1/3 szklanki ciepłej wody oraz łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Resztę mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, szklankę wody oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiamy, aż otrzymamy lekko lepkie, ale sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrabiamy, w celu jego odpowietrzenia, dzielimy na 4 równe części. Z każdego kawałka, na stolnicy oprószonej mąką formujemy, wałkując ciasto rękoma, bagietkę mniej więcej o długości 25 cm i szerokości 4 cm. Z papieru do pieczenia wycinamy cztery fragmenty o szerokości 10 cm i długości 30 cm, kawałki papieru kładziemy na blaszce od piekarnika, w każdym umieszczamy bagietkę (powierzchnię każdej bagietki lekko spłaszczamy dłonią), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Pod koniec wyrastania bagietek, rozgrzewamy piekarnik do temp. 220 stopni. Wyrośnięte bagietki oprószamy mąką i nacinamy pod kątem, 3 krotnie, ostrym nożem. Na dno rozgrzanego piekarnika wrzucamy kostki lodu, wkładamy bagietki i pieczemy 18-20 minut. Gorące wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

W wersji z termomixem:

Drożdże, miód oraz wodę wlewamy do naczynia i podgrzewamy (2min/37 stopni/obroty pozycja 2), odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto (2min/zamknięte naczynie/kłos). Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email