Pulpety w sosie pomidorowo-marchewkowym

Składniki na 8 pulpetów:

300 g mięsa mielonego (np. mięso wieprzowe)

1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę i przesmażona na łyżce oleju

1 małe jajko

2 łyżki bułki tartej (20 g)

¾ łyżeczki soli (5 g)

¾ łyżeczki cukru (5 g)

szczypta pieprzu

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Składniki na sos:

1 marchewka (waga po obraniu 60 g)

3 szklanki bulionu lub 3 szklanki wody plus 1 kostka ekologicznego bulionu

1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego (20 g)

2 łyżki śmietany 30% (28 g)

3 łyżki mąki pszennej (30 g)

Opcjonalnie:

natka pietruszki drobno pokrojona do posypania pulpetów na talerzu

Wykonanie:

W misce umieszczamy wszystkie składniki na pulpety i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, rękoma przez kilka minut. Jeśli mamy więcej czasu, wyrobioną masę na pulpety schładzamy w lodówce przez 30 minut, jeśli nie mamy czasu to dzielimy ją na 8 części, z których w dłoniach formujemy okrągłe pulpety. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. W garnku średniej wielkości zagotowujemy bulion (lub gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową), do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną marchewkę oraz delikatnie wkładamy pulpety, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy całość pod przykryciem przez 20 minut. Po 20 minutach wyłączamy ogień, z wywaru wyciągamy pulpety. Około 100 ml wywaru umieszczamy w miseczce, dodajemy do niego koncentrat, śmietanę oraz mąkę pszenną, całość dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek, po czym łączymy z wywarem w garnku. Włączamy gaz, zagotowujemy, gotujemy (bez przykrycia) tak długo, aż sos osiągnie pożądaną przez nas konsystencje, następnie wkładamy pulpety i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Zamiast śmietany kremówki możemy użyć śmietanę 18%.

Możemy pominąć dodatek cebuli do pulpetów.

Print Friendly, PDF & Email