Roladki schabowe w wersji fit

Składniki na 3 porcje:

około 500 g schabu

120 g sera feta

3 suszone pomidory z zalewy

¼ czerwonej papryki

sól

pieprz

słodka czerwona papryka

1 cebula (ok. 140 g)

1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 g)

75 ml gorącej wody

Wykonanie:

Schab dzielimy na 3 kawałki, każdą porcję schabu dokładnie rozbijamy, tak aby otrzymać jak największą powierzchnię, a jednocześnie nie porobić dziur w mięsie (najlepiej umieścić plaster mięsa w foliowym woreczku i wtedy rozbijać, nie pobrudzimy wówczas tłuczka). Utłuczone mięso solimy, pieprzymy oraz posypujemy słodką papryką z obydwu stron. Ser kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w paseczki, pomidory kroimy w kostkę lub w paski. Umieszczamy wszystkie przygotowane składniki na powierzchni mięsa i zwijamy roladki tak jak na krokiety. Roladki możemy przechować w lodówce przez całą noc, wówczas mięso ładnie przejdzie przyprawami lub od razu przystąpić do ich pieczenia. Cebulę kroimy na pół, a następnie na niezbyt cienkie paski. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką oleju, rozkładamy cebulę, na cebuli umieszczamy nasze roladki, wlewamy gorąca wodę. Pieczemy mięsko w piekarniku nagrzanym do temp. 180, pod przykryciem, przez około 40 minut. W trakcie pieczenia możemy polać nasze roladki raz lub dwa powstałym sosem. Po 40 minutach odkrywamy roladki i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 10 minut. Wyciągamy roladki z piekarnika, przekładamy na talerz.

Print Friendly, PDF & Email