Czas rodzinnego obiadu

Kuchnia to nie tylko smaki, aromaty i pyszne dania. To także miejsce, w którym zatrzymuje się czas, kiedy podejmuje się kulinarne wyzwania lub delektuje ich efektami. Ale nie zawsze tak się dzieje. Niekiedy czas pędzi nieubłaganie także w tej przytulnej przestrzeni. Na przykład w środku tygodnia, kiedy każdy ma na głowie tyle spraw. Wtedy trzeba sprostać tej szybkości również od strony kulinarnej.

Rodzinny obiad w środku tygodnia

Trudno jest się spotkać przy wspólnym stole w środku tygodnia. Kiedy każdy wraca do domu o innej porze. Kiedy każdy ma tysiąc obowiązków na głowie. W przytulnej przestrzeni kuchennej także pojawia się pośpiech. Szybkie gotowanie jednak może zakończyć się niespiesznie zjedzonym obiadem rodzinnym. Co poleca Agata na pożywny i smaczny posiłek dla całej rodziny?

Co wyróżnia obiady Agaty?

Agata na pożywny, zdrowy i smaczny obiad rodzinny proponuje pulpeciki w sosie pomidorowym. Co wyróżnia jej danie? Domowa passata pomidorowa, przygotowana latem z pomidorów pochodzących z własnego ogródka. Jak przygotować taką passatę? Agata na pewno nam zdradzi, kiedy nadejdzie pora na robienie wybornych przetworów. Dowiemy się, jak zamknąć lato w słoiku. Tymczasem mamy jej przepis na pulpeciki.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki na ok 15 pulpetów:

400 g wieprzowego lub drobiowego mięsa mielonego

1 średniej wielkości cebula (ok. 100 g)

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki oleju

1 łyżka masła

1 łyżeczka ziół prowansalskich

½ łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki pieprzu

3 łyżki bułki tartej

1 jajko

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Składniki na sos:

120 ml bulionu lub 120ml wody plus ½ ekologicznej kostki rosołowej

400 ml passaty pomidorowej

2 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę, 1-2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulkę i smażymy do lekkiego zeszklenia się cebulki. Pod koniec smażenia dodajemy masło, paprykę, zioła prowansalskie oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy całość około 1 minuty. Pozostawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy usmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą, sos sojowy oraz sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy rękoma do otrzymania zwartej masy. Wstawiamy masę mięsną do lodówki (ułatwi nam to późniejsze formowanie pulpetów). Z lekko schłodzonej masy, formujemy w dłoniach pulpety, mniej więcej o średnicy ok 4 cm (jeśli pulpety nie chcą się łatwo formować, skrapiamy dłonie zimną wodą). Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy pulpety, na średnim ogniu z każdej strony do uzyskania ładnej, brązowej barwy (ok. kilka minut). Do podsmażonych pulpetów wlewamy gorący bulion, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 7 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, wlewamy passatę pomidorową, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, bez pokrywki (jeśli używamy mięso wieprzowe, smażymy 15 minut, w przypadku mięsa drobiowego wystarczy tylko 10 minut). Pod koniec smażenia doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Podajemy pulpety z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami.

Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym w wersji do wydruku i PDF

Podobne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.