Kluseczki z ricottą – to naprawdę proste!

Wszyscy cenimy proste i smaczne dania, z których słynie kuchnia włoska. Bajeczna i kolorowa, fantazyjna i różnorodna. Agata na stałe do swoich kulinarnych eksperymentów wprowadziła kolejny smakołyk prosto ze słonecznej Italii, czyli ser ricotta, który w istocie serem nie jest, tylko produktem mlecznym. Bez względu na nazewnictwo ricotta smakuje znakomicie, także w kluseczkowej postaci, którą Agata proponuje jako danie naprawdę uniwersalne. Stanowiące główny komponent obiadu lub dodatek do głównej potrawy.

Fantastyczna ricotta

Włoskie menu byłoby niekompletne, gdyby nie miękka i smakowita ricotta. Wykorzystuje się ją na wiele sposobów, dodając przede wszystkim do sałatek, makaronów, zapiekanek. Podaje się ją w wersji wytrawnej i słodkiej. Agata proponuje ricottę jaka składnik swoich pysznych kluseczek inspirowanych włoskimi kulinariami, za którymi wszyscy przepadamy. Podkreśla, że warto jeść ten ser, gdyż zawiera więcej wapnia niż twaróg. Tym bardziej że jedzenie ricotty to czysta przyjemność, która w wielu regionach Italii ma znaczenie wręcz symboliczne i wiąże się z hucznym świętowaniem. Zróbmy sobie i my dzisiaj takie święto i przygotujmy kluseczki na bazie ricotty.

Kluseczki z ricottą

Składniki na 2 porcje:

240 g sera ricotta

1 żółtko

¼ łyżeczki soli

1/3 szklanki mąki pszennej (60 g)

rozpuszczone masło do polania kluseczek

Wykonanie:

Ricottę (bez zalewy) umieszczamy w miseczce, dodajemy żółtko oraz sól, przy pomocy widelca, rozcierając, łączymy je z serem. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, dokładnie mieszamy widelcem, jeśli składniki nie chcą się połączyć, możemy zagnieść ciasto dłońmi. Ciasto dzielimy na dwie części, z każdego kawałka na stolnicy podsypanej mąką, formujemy wałek o średnicy mniej więcej 1 cm, który spłaszczamy dłonią, następnie używając ostrego noża, odcinamy kawałki ciasta, pod kątem, tak jak na kopytka. Kluseczki, które otrzymamy, rozkładamy na stolnicy posypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę, którą obficie solimy, wrzucamy kluseczki, delikatnie mieszamy, w momencie, gdy woda zacznie nam się lekko gotować, a większość klusek wypłynie już na powierzchnię, zmniejszamy gaz i gotujemy kluseczki, w wodzie, która tylko lekko bulgocze, około 3 minut (czas gotowania zależy od wielkości naszych kluseczek może on wynosić od 2 do 4 minut). Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy kluski na talerz, polewamy rozpuszczonym masłem i od razu serwujemy. Kluski z ricottą, możemy wykorzystać również jako substytut ziemniaków czy frytek w daniach głównych.

Przepis na Kluseczki z ricottą w wersji do wydruku i PDF.

Podobne

One Reply to “Kluseczki z ricottą – to naprawdę proste!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.