Mięso z grilla palce lizać, czyli podudzia w marynacie keczupowo-cebulowej

Macie w tym tygodniu trochę więcej czasu na spotkania przy dobrym jedzeniu, najlepiej takie plenerowe? Wpadnijcie do kuchni, a raczej do ogrodu Agaty, i przekonajcie się co nowego i znakomitego pichci. Wykorzystajcie te inspiracje, żeby doświadczyć prostych, ale jednocześnie niezwykłych impresji. Tak, właśnie na tym polegają kulinarne impresje! Na niezwykłości prostych smaków i dań tworzonych od serca.

Grillowe porady Agaty

Agata na ten tydzień i na cały otwarty właśnie sezon grillowy poleca podudzia w marynacie. Ma też dla Was kilka uniwersalnych porad, które pomogą w przygotowaniu perfekcyjnych dań z grilla. Radzi m.in, żeby mięso zamarynować wieczorem, jeśli tylko mamy możliwość zaplanowania grilla, a nie organizujemy go całkiem spontanicznie. Poza tym podpowiada, że jeśli lubimy ostre potrawy, użyjmy do marynowania mięsa keczupu pikantnego zamiast łagodnego. Żeby zaostrzyć smak potrawy, dodajmy do marynaty ostrej papryki.

Jeśli zależy nam na czasie i nie chcemy zbyt długo czekać na danie z grilla, to pomyślmy o podpieczeniu podudzi w piekarniku i dopiero w takiej postaci dopieczmy je na grillu. Mięso zamarynowane w marynacie nadaje się też do przygotowania w domu, w piekarniku. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni, podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oleju, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 50 minut, po upływie tego czasu ściągamy folię i dopiekamy nasze udka około 10 minut lub dłużej, jeśli wolimy mięso bardziej wypieczone.

Doskonałym dodatkiem do mięsa z grilla jest prezentowana już wcześniej surówka coleslaw. Naprawdę nie trzeba nic więcej, żeby podać wspaniały obiad w ogrodzie na przykład z okazji urodzin czy w czasie majowej rozpusty kulinarnej.

Podudzia z kurczaka w marynacie keczupowo-cebulowej

Składniki na 2 porcje:

5 podudzi z kurczaka (ok. 650 g)

½ cebuli (73 g)

2 łyżki keczupu łagodnego (30 g)

1 łyżeczka miodu (9 g)

1 łyżeczka oleju (7 g)

½ łyżeczki słodkiej papryki (1 g)

½ łyżeczki przyprawy kebab-gyros

½ łyżeczki soli (5 g)

duża szczypta pieprzu

3 łyżki wody (45 g)

1 łyżka oleju (10 g)

Wykonanie:

Podudzia dokładnie myjemy w zimnej wodzie, osuszamy na ręczniku papierowym, umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy marynować nasze mięsko. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do mięsa, dodajemy keczup, miód, łyżeczkę oleju, słodką paprykę, przyprawę do gyrosa, sól oraz pieprz. Rękoma dokładnie wcieramy składniki marynaty w nasze mięsko, odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej jest zamarynować mięso wieczorem, aby przez całą noc ładnie przeszło przyprawami). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy podudzia i obsmażamy dokładnie z każdej strony, na średnim ogniu, często mieszając, pilnując, aby cebulka nam się nie przypaliła. Do podsmażonego mięsa wlewamy gorącą wodę, mieszamy, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i dusimy na minimalnym ogniu przez około 40 minut często mieszając. Po upływie 40 minut zdejmujemy pokrywkę. W zależności od tego jaki stopień wypieczenia mięsa preferujemy, smażymy podudzia jeszcze przez 6 do 10 minut, mieszamy starając się jak najdokładniej pokryć nasze mięsko otrzymanym sosem keczupowym.

Przepis na Podudzia z kurczaka w marynacie keczupowo-cebulowe w wersji do wydruku i PDF.

Podobne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.