Poniedziałek albo cały tydzień w lekkim tonie

Dla wielu naszych Czytelniczek i Czytelników czas spędzony w kuchni to coś zdecydowanie więcej niż przygotowywanie posiłku dla siebie czy dla bliskich. To po prostu czas magiczny. Czas poza czasem. Ten oksymoron dokładnie rozumieją osoby, które po prostu kochają gotować, wymyślać fantazyjne potrawy, dopieszczać dania i podawać je w niekonwencjonalny sposób. Ale przecież nie zawsze możemy spowolnić bieg codzienności. Ktoś wciąż czegoś od nas chce, zasypują nas setki powiadomień o zadaniach czekających na natychmiastową realizację. Nawet w kuchni nie można od tego uciec i przepaść w kulinarnym czarowaniu.

Kiedy brakuje czasu

Czasem po prostu brakuje czasu. Poza tym nie wszyscy są mistrzami kuchni i wolą przygotowywać dania proste, które można szybko przygotować. Przecież żyjąc szybko, wcale nie jesteśmy skazani na fast food. Wystarczy dobry przepis. A co zrobić jeśli jednocześnie zależy nam na smaku, na łatwości wykonania i na diecie? Najlepiej poszperać w przepisach Agaty.

Dieta tkwi w szczegółach

Znajdziemy tam dietetyczną sałatkę z tuńczykiem. Doskonałą na obiad, kolację czy do lunchboxa. Można ją podawać z grzankami. Kiedy szczególnie dbamy o linię, to do zrobienia grzanek wybieramy pieczywo typu graham, bogate w błonnik, który na długo daje uczucie sytości, zamiast typowej dla grzanek, pszennej bagietki, o niskiej zawartości błonnika. Jeśli jesteśmy na diecie i NAPRAWDĘ chcemy schudnąć, a sałatkę serwujemy na kolację, zrezygnujmy z pieczywa do sałatki, porcja węglowodanów przed snem nie ułatwi nam chudnięcia!

Dieta tkwi w szczegółach! Dlatego warto wziąć sobie do serca porady dietetyczne Agaty. Wiele osób niby się odchudza, a nie chudnie. Wiele osób też stara się zachować linię, a wciąż tyje (co za koszmar!). Dieta tkwi w szczegółach. Nie popełniajmy wciąż  tych samych błędów. Nawet dietetyczna sałatka jedzona na kolację z pszennym pieczywem nie pomoże zadbać o sylwetkę. Warto jeść z głową, także węglowodany. Podobnie jak kukurydzę. Tym, którzy są na rygorystycznej diecie, Agata odradza dodanie kukurydzy do sałatki z tuńczykiem.

Dietetyczna sałatka z tuńczykiem

Składniki na 2 porcje:

100 g ulubionej mieszanki sałat lub sałaty lodowej (mniej więcej cztery garście)

160 g pomidora malinowego (1 pomidor)

60 g czerwonej papryki (ok. ¼ papryki)

80 g kukurydzy z puszki (6 łyżek)

1 puszka tuńczyka, w kawałkach w sosie własnym (120 g po odsączeniu)

Składniki na sos:

4-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (40-50 g) lub oliwy z oliwek

¼ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

½ łyżeczki ziół prowansalskich

¼ łyżeczki miodu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka soku z cytryny

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Wykonanie

Wszystkie składniki na sos, umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy pokrywkę i intensywnie wstrząsamy, do momentu połączenia się wszystkich składników. Sałatę umieszczamy na dwóch talerzach lub w lunchboxach, posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem oraz papryką pokrojoną w paski, całość posypujemy kukurydzą. Tuńczyka odsączamy z zalewy i układamy na sałatce. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

Przepis na Dietetyczną sałatkę z tuńczykiem w wersji do wydruku i PDF.

Podobne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.