W marcu jak w garncu

W marcu jak w garncu. Widzicie sami. Słońce, deszcz, śnieg mieszają się z sobą w nieprzewidziany sposób. Kiedy za oknem szaro, buro i ponuro, warto zamknąć się w przytulnej i ciepłej kuchni i przygotować coś pysznego, dodającego energii i wprawiającego w dobry nastój. Mix pogodowy może zainspirować do mieszania stylów kulinarnych całego świata. Tak modna obecnie kuchnia fusion może mieć wiele wymiarów, również takich, które lubimy szczególnie – czyli dań zdrowych, dietetycznych, smacznych i łatwych do przyrządzenia.

Marcowe niespodzianki w greckim stylu

W marcowym garncu znajdziemy wiele niespodzianek. Delikatne źdźbła trawy, które przebiją się przez zmarzniętą ziemię. Wiosenne promienie słońca dodające więcej energii niż espresso. Pierwsze pączki na drzewach, a może też pączki zrobione własnoręcznie (niestety Tłusty Czwartek już za nami). Homonimia wiosenno-kuchenna jest piękna i pyszna:).

Do garnca o tej porze roku warto włożyć wszystko, co pomoże nam w lepszej kondycji i w lepszym humorze przetrwać trudne przedwiośnie i doczekać tej autentycznej, spektakularnej wiosny. Warto pomieszać w garncu smaki z całego świata, na przykład ze słonecznej Grecji, którą Agata odkrywa dla nas na talerzu.

Greckie pulpeciki pieczone z sosem jogurtowym

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego

115 g pokruszonego sera feta

1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki

1/3 szklanki szczypiorku

świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone (ilość wg uznania)

4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

1 cebula

1 bułka + mleko do namoczenia

sól i pieprz do smaku

2 – 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Bułkę namoczyć (tak na 10 minut) w mleku, odcisnąć i wrzucić do dużej miski. Dodać mięso, pokruszoną fetę, natkę, szczypiorek (drobniutko posiekane), czosnek, cebulę, doprawić solą i pierzem. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rękach uformować małe kuleczki i ułożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Piec pulpety ok 35 minut. W trakcie pieczenia pulpety można ze dwa razy przewrócić na drugą stronę, wówczas ładniej się upieką.

Sos jogurtowy

Składniki:

szklanka jogurtu naturalnego jogurtu greckiego

1/3 szklanki drobno posiekanego szczypiorku

świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone (ilość wg. uznania)

4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku

sól i pierz do smaku

Składniki na sos mieszamy razem za pomocą łyżeczki i podajemy z pulpecikami.

Przepis na Greckie pulpeciki pieczone z sosem jogurtowym w wersji do wydruku i PDF.

Podobne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.