Ryba w pomidorkach koktajlowych

Składniki:

2 filety z ryby (po około 200 g każdy)

1 duża cebula (150 g)

2 ząbki czosnku

20 pomidorków koktajlowych (ok. 100 g)

2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól i pieprz

2 łyżki białego wina (30 ml)

2 łyżki soku z cytryny (30 ml)

Wykonanie:

Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pierzymy z obydwu stron. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i smażymy przez 3 minuty, na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy kolejne 2 minuty, wrzucamy pomidorki koktajlowe, dokładnie mieszamy i kontynuujemy smażenie przez 5 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na rybę wykładamy cebulkę z pomidorkami, całość polewamy sokiem z cytryny oraz winem. Pieczemy rybkę około 25 minut. Po upieczeniu ryby polewamy ją sosem, który powstał w trakcie pieczenia i czekamy jeszcze jedną minutkę, następnie serwujemy naszą rybkę, na przykład z surówką typu Colesław oraz z frytkami z piekarnika.

Print Friendly, PDF & Email