Ryba w porach

ryba w porach

Składniki:

2 filety z ryby (ok. 400-500g)

1 por (ok.  150g)

1 cebulka (ok. 90-100g)

3 łyżki masła (ok. 50g)

sól

pieprz

sok z cytryny

Wykonanie

Por (białą i lekko zielonkawą część) kroimy wzdłuż na pół, a następnie w drobniutkie półplasterki, cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę. Masło podgrzewamy na patelni, wrzucamy pora i cebulkę, lekko solimy i smażymy całość około 10 minut na niezbyt dużym ogniu, często mieszając. Gdy por nam się podsmaża, przygotowujemy rybę. Filety z ryby myjemy w zimnej wodzie, następnie kładziemy je na ręczniku papierowym i dokładnie osuszamy. Tak przygotowaną rybę skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem. Przyprawioną rybkę umieszczamy na kawałku folii aluminiowej, na wierzch ryby kładziemy pora z cebulką, lekko dociskamy dłonią do ryby. Folię składamy tak, aby ryba wraz z porem była całkowicie przykryta (robimy coś w rodzaju koperty). Pieczemy na blasze piekarnikowej w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni przez około 30 minut (mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia rozwijamy folię po to, aby por lekko nam się zrumienił).

Print Friendly, PDF & Email