Ryż z kurczakiem po chińsku

Składniki na 4 porcje:

2 piersi z kurczaka (500 g)

3 torebki ryżu (300 g)

opakowanie mrożonych warzyw – mieszanka chińska

400 ml gorącej wody, 100 ml zimnej wody

duża łyżka mąki (20 g)

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g)

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

¼ łyżeczki ostrej papryki

¼ łyżeczki mielonego kminku

½ łyżeczki mielonego imbiru

½-1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy błonek i kroimy w dosyć duże paski. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy kurczaka i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż woda z kurczaka prawie odparuje, dodajemy kurkumę, mieszamy i krótko przesmażamy. Następnie wrzucamy mrożone warzywa, mieszamy, zagotowujemy pod przykryciem, zmniejszamy ogień i kontynuujemy smażenie (pod przykryciem) przez około 5 minut. Po upływie 5 minut zdejmujemy pokrywkę, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, wlewamy gorącą wodę i całość zagotowujemy. Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i cienkim strumieniem wlewamy na patelnię, całość gotujemy kilka minut, do momentu, aż sos nam zgęstnieje. Na talerzu rozkładamy ryż i polewamy przygotowanym sosem.

Print Friendly, PDF & Email