Sałatka z pieczonych buraków na rukoli z serem feta

Składniki na 3 porcje:

4 średnie buraki (500 g)

3 garście rukoli (70 g)

200 g sera feta

2 łyżki ziaren słonecznika (ok. 30 g)

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Składniki na sos:

4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (40 g)

1 łyżeczka miodu (6 g)

1 łyżeczka soku z cytryny (2 g)

1 łyżeczka musztardy miodowej (6 g)

¼ łyżeczki soli (2 g)

duża szczypta pieprzu

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy ostrym nożem na jak najcieńsze plasterki (do przygotowania tej sałatki wybierzmy buraczki podłużne, zamiast klasycznych okrągłych). Buraczki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie mieszamy. Pieczemy buraki około 40 minut (2-3 razy w trakcie pieczenia, mieszamy buraczki, żeby równomiernie się upiekły). Upieczone plasterki buraczane pozostawiamy do wystudzenia. Rozgrzewamy patelnię teflonową, wsypujemy słonecznik i prażymy, na średnim ogniu, mieszając do momentu, aż ziarna zaczną przybierać lekko brązową barwę, uprażone ziarna przesypujemy do miseczki. Wszystkie składniki na sos, umieszczamy w małym słoiczku, zamykamy zakrętkę i dokładnie mieszamy, mocno potrząsając słoiczkiem w górę i w dół, do momentu aż sos będzie jednolity (sos dobrze jest przygotować na godzinę przed jego użyciem, po to aby jego składniki się „przegryzły”). Rukolę rozrzucamy równomiernie na dużym talerzu lub w dekoracyjnym szklanym naczyniu o dużej powierzchni, na rukoli układamy plasterki upieczonego buraka. Fetę kroimy w dosyć grubą kostkę i rozsypujemy na buraczkach, sałatkę posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika i polewamy przygotowanym dressingiem.

Print Friendly, PDF & Email