Sernik na ciemnym spodzie

Biszkopt

Składniki:

2 jajka

4 łyżki cukru (48g)

2 łyżki mąki pszennej (30g)

½ łyżki mąki ziemniaczanej (12g)

1 łyżka kakao (8g)

Masa serowa

Składniki:

1 kg tłustego twarogu

3 jajka

200g masła

1 szklanka cukru pudru (150g)

1/3 szkl. mleka (82g)

3 łyżki mąki ziemniaczanej (77g)

4-5 łyżeczek cukru waniliowego (ok 20g)

Dodatkowe składniki:

Powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki

Gorzka czekolada (100g), 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Biszkopt

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubić na sztywną lśniącą pianę. Dodawać po 1 żółtku dalej ubijając. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach miksera. Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy.

Masa serowa

Ser zemleć. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, ucierać, dodać zmielony ser oraz cukier waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę przelać do garnka z grubym dnem, zagotować, mieszając od czasu do czasu, żeby masa się nie przypaliła. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem tak, żeby nie było grudek. Gdy masa serowa się zagotuje, dodać do niej rozpuszczoną w mleku mąkę. Mieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki do znacznego zgęstnienia (masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu). Biszkopt posmarować powidłami lub dżemem, wylać na niego gorącą masę serową. Sernik wystudzić, po wystygnięciu wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzony wyjąć z tortownicy, delikatnie oddzielając brzegi sernika od ścianek tortownicy. Polać polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej, wymieszać).

Print Friendly, PDF & Email