Sernik na herbatnikach

Składniki:

1 kg twarogu

4-5 jajek

3/5 szklanki cukru (120 g)

kostka miękkiego masła (200 g)

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego z cukrem (60 g)

2 łyżki mąki ziemniaczanej (20 g)

1 łyżka mąki pszennej (10 g)

½ łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego

ok. 15 herbatników (mogą być kakaowe)

 

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach ok. 30 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, na papierze rozkładamy herbatniki. Ser mielimy w maszynce, oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, do momentu, aż masa stanie się puszysta i jasna, kolejno dodajemy żółtka, zmniejszamy obroty miksera do połowy i zaczynamy dodawać po łyżce sera, miksujemy tylko do momentu połączenia się składników, pod koniec ucierania wsypujemy obie mąki, budyń oraz wlewamy aromat. Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, ubitą pianę dodajemy do masy serowej, mieszamy, do momentu połączenia się składników, ale już tylko używając łyżki albo szpatułki. Wylewamy masę na herbatniki, pieczemy przez około 70 minut (ok 10-15 minut przed końcem pieczenia przykryłam sernik papierem do pieczenia, gdyż zaczyna od góry zbytnio się rumienić), upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik możemy upiec w tortownicy o średnicy 24cm, wyjdzie on wówczas wyższy niż prezentowany u nas na zdjęciu.

Około 20 g cukru (1,5 łyżki) możemy zastąpić cukrem waniliowym.

Do masy serowej możemy dodać ulubione bakalie typu rodzynki (pamiętając o ich wcześniejszym namoczeniu w gorącej wodzie) lub skórkę pomarańczową (bakalie dodajemy razem z ubitymi białkami).

Wierzch sernika możemy polać polewą z białej lub ciemnej czekolady.

Najlepiej aby wszystkie składniki sernika były w temp. pokojowej.

Print Friendly, PDF & Email