Sernik z kratką

Składniki na kruchy spód:

kostka zimnego masła (200 g)

2 żółtka

2 szklanki mąki pszennej (320 g)

3 łyżki cukru (30 g)

1 łyżka cukru waniliowego (10 g)

 

Składniki na masę serową:

1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka (u Agaty o zawartości tłuszczu 18%)

7 jajek

¾ -1 szklanka cukru pudru (120 g – 170 g, w zależności od tego jak słodki sernik chcemy otrzymać)

1 łyżka mąki ziemniaczanej (20 g)

1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (20 g)

 

Wykonanie:

Kruchy spód:

Masło kroimy na drobniejsze kawałki, dodajemy pozostałe składniki kruchego ciasta, wstępnie siekamy całość nożem i zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie części, jedną większą, mniej więcej ¾ ciasta (u Agaty ok. 460 g), drugą mniejszą  ¼ ciasta (ok. 160 g). Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko jej dno). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 stopni. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 27 cm. Przekładamy ciasto do formy, ciasto rozprowadzamy również po bokach tortowicy, starając się otrzymać w miarę równy rant o wysokości ok 2 -3 cm. Nakłuwamy nasz spód widelcem i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wycinamy z niego 10 pasków.

Masa serowa:

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Do żółtek wsypujemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy, ucieramy na najwyższych obrotach miksera przez 3 minuty, następnie dodajemy ser i ucieramy kolejne 6 minut. Do masy serowej wlewamy ubite na sztywno białka i delikatnie przy pomocy łyżki łączymy całość ze sobą. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód, na masie robimy kratkę z pasków kruchego ciasta, wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut (jeśli sernik od góry zacznie się przypiekać, przykrywamy go folią aluminiową). Po godzinie, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim nasz sernik, aż do całkowitego wystudzenia się ciasta.

Print Friendly, PDF & Email