Sernik z rosą

Składniki na ciasto:

2 i 1/3 łyżki cukru (30 g)

1 małe jajko

1 żółtko

125 g zimnego masła

1,5 szklanki mąki pszennej (250 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (7 g)

Składnik na masę serową:

1 kg twarogu półtłustego lub dobrego, gęstego sera z wiaderka

5 żółtek

niepełna szklanka cukru (200 g)

2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (80 g)

2 i 3/5 szklanki mleka (650 g)

½ szklanki oleju (120 g)

Składniki na pianę z białek:

5 białek

3/5 szklanki cukru pudru (100 g)

szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, całość siekamy nożem, aż masło z mąką wstępnie się połączą, następnie dodajemy pozostałe składniki, ponownie siekamy nożem, po czym zagniatamy ciasto rękoma. Otrzymane ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut (jeśli nam się spieszy, etap chłodzenia ciasta pomijamy). Formę o wymiarach 23 cm x 33 cm (lub nieco mniejszą – wówczas ciasto wyjdzie wyższe), wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt odpowiadający wymiarom naszej formy, po czym przekładamy go do blaszki.

Masa serowa:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na jasną i puszystą masę, nadal ucierając porcjami, dodajemy ser, następnie budyń, olej, a na końcu mleko (powinniśmy otrzymać bardzo płynną masę serową). Masę serową wylewamy na surowe ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut.

Piana białkowa:

Białka ubijamy z solą, na najwyższych obrotach miksera, na gęstą pianę, pod koniec ubijania piany partiami wsypujemy cukier puder. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, pokrywamy je lśniącą pianą z białek, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu ciasta, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy je w nim przez około 1 godzinę, po czym wyciągamy je i studzimy. W trakcie chłodzenia się ciasta, na jego powierzchni będą tworzyć się perełki, przypominające swoim kształtem i wyglądem poranną rosę, którą obserwujemy na powierzchni traw.

Print Friendly, PDF & Email