Malinowe szczęście zimową porą

Ulotność chwili. Piękny moment, który trwa, a który chcielibyśmy zatrzymać na zawsze. Chyba każdy to przeżył. Chyba każdy zastanawiał się nad tym, jak zatrzymać szczęście na dłużej. Tymczasem ono wymyka się wszelkiemu bezruchowi. Trwa po to, żeby zaraz przeminąć. Carpe diem – to jeden ze sposobów na wykorzystanie tego, co świat nam oferuje tu i teraz – co sami sobie też niejednokrotnie zawdzięczamy. Szczęście to na przykład smak wspomnień i smak konkretnych dań. To przypominanie sobie dojrzałego lata pachnącego malinami. Może warto te wspomnienia urzeczywistnić, kiedy za oknem panuje zima. Kiedy malinowy kolor i smak przywróci sernik z musem malinowym.

Sernik z musem malinowym

Składniki:

1 kg twarogu

5 jajek

100 g serka homogenizowanego

½ kostki masła (100g)

½ szklanki cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru waniliowego

200 g herbatników, 100 g masła

100-150g malin

Wykonanie:

Herbatniki zmielić na miałki proszek za pomocą blendera. Masło roztopić, lekko ostudzić i dodać do zmielonych herbatników. Wymieszać, powinno przypominać mokry piasek ugniatający się w dłoniach. Tortownicę o wymiarach 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy herbatniki i dokładnie je ugniatamy, aby utworzyły równą warstwę. Ser mielimy, ucieramy z cukrem mikserem na gładką masę. Dodajemy do masy serek homogenizowany oraz cukier waniliowy i ponownie ucieramy. Następnie wbijamy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko do połączenia składników. Wlewamy masę serową na warstwę ciastek i wyrównujemy wierzch ciasta. Maliny gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem. Masę serową dekorujemy kleksami musu malinowego. W każdym kleksie zanurzamy następnie drewniany patyczek lub wykałaczkę i robimy kilka ósemek. W ten sposób otrzymamy ładny wzór na powierzchni ciasta. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150◦C ok. 75 minut (gdyby sernik zbyt mocno podpiekał się od góry, można przykryć go folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Uwaga: Jeżeli nie mamy świeżych malin, możemy użyć mrożonych (rozmrażamy i rozgniatamy widelcem) lub malin ze słoiczka.

Zajadanie i uszczęśliwianie ze śnieżnym krajobrazem w tle

Okazuje się, że szczęście bywa niezmiernie proste. Bardzo często to powrót do tego, co proste, doznaniowe, pierwsze. To na przykład przyjemność kontrastu pomiędzy zimowym światem i ciepłym, przytulnym domem, w którym można się zasyć, żeby delektować się sernikiem z musem malinowym.

Przepis na Sernik z musem malinowym w wersji do wydruku i PDF

 

Podobne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.