Świąteczne ciasto – orzechowiec z masą kawową

Świąteczne impresje kulinarne – mają szczególne znaczenie. Otwierają nas na to, co często przepada w natłoku codziennych zmagań. Na bliskość, na radość i na nowy początek, który zapowiada Boże Narodzenie. Te wszystkie wrażenia pojawią się niewątpliwie w kuchni, w której wspólnie szykuje się święta. A na święta coś od Agaty – ciasto orzechowe z masą kawową.

Świetne, świąteczne

Ciasto orzechowe z masą kawową będzie doskonałą propozycją na świąteczny stół. Agata nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez ciasta z orzechami, które ona i jej synek po prostu uwielbiają. Ciasto z karmelem, pachnące miodem i orzechami wpasuje się w nastrój świąteczny. Ze względu na piękny wygląd i stabilną formę zaprezentuje się ono przepięknie na naszym stole.

Babeczki-prezenciki

Na święta Bożego Narodzenia Agata zawsze przygotowuje także babeczki z bezą i orzechowym karmelem, którymi później obdarowuje wszystkich członków rodziny. Zaletą tych babeczek jest to, że można je spokojnie zrobić kilka dni przed świętami, kiedy jeszcze nie jesteśmy aż tak zabiegani.

Orzechowiec z masą kawową

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej (500 g)

trochę mniej niż szklanka cukru (200 g)

1 kostka masła (200 g)

2 jajka

2 łyżki miodu (43 g)

2 łyżeczki sody oczyszczonej (8 g)

2 łyżeczki mleka (8 g)

Składniki na karmel:

300g orzechów włoskich grubo posiekanych

0,6 kostki masła (120g, około 8 łyżek)

100 g cukru (trochę mniej niż pół szklanki cukru)

2 łyżki miodu (43 g)

Masa kawowa:

1 budyń śmietankowy

1,6 szklanki mleka (400ml, czyli 400g)

1 kostka i 3 łyżki miękkiego masła (250 g)

¾ szklanki cukru pudru (150 g)

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:

Miód i sodę rozpuszczamy w mleku. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki i siekamy nożem, dodajemy jajka, ponownie siekamy nożem, dodajemy cukier oraz miód i sodę rozpuszczone w mleku, zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Z papieru do pieczenia wycinamy 2 prostokąty, dokładnie odpowiadające spodowi naszej blaszki do pieczenia (u Agaty 22cmx34cm). Na środku wyciętego papieru umieszczamy nasze ciasto, które posypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy na całą powierzchnię papieru. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez około 12 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak jak z pierwszą. Upieczony placek przekładamy na stolnicę. Do lekko przestudzonej blaszki wkładamy drugą cześć surowego ciasta. Przygotowujemy karmel: wszystkie składniki karmelu umieszczamy w garnku, smażymy na małym ogniu, niezbyt długo tylko do momentu, aż masło i cukier się rozpuszczą, a wszystkie składniki ładnie się połączą. Gorący karmel wykładamy na drugą część ciasta i pieczemy przez około 12 minut. Gotujemy budyń w 400 ml mleka. Ugotowany budyń przykrywamy z wierzchu folią spożywczą, dociskając ją do jego powierzchni, pozostawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, masło ucieramy z cukrem pudrem, na najwyższych obrotach miksera do białości, stopniowo dodajemy przestudzony budyń, a następnie kawę. Masę kawową rozprowadzamy na cieście, na masie umieszczamy drugą część ciasta z karmelem.

Uwagi:

– miodowe blaty możemy upiec dzień wcześniej,

– ciasto najlepiej smakuje 2 dni po przygotowaniu, gdy miodowe blaty zmiękną pod wpływem masy kawowej.

Przepis na Orzechowiec z masą kawowąw wersji do wydruku i PDF.

Podobne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.