Świąteczne pierniczki

Żeby kulinarne impresje świąteczne były pełne, nie może w nich zabraknąć piernikowej nuty, tej która wyróżnia bożonarodzeniowy czas. Dlatego mamy dla Was dzisiaj świąteczne pierniki. Zakochacie się w ich smaku, aromacie i uroku. Żeby potem zakochać się w tym, co Was otacza i co często znajduje się na wyciągniecie ręki. Zupełnie jak śliczny piernik powieszony na choinkowej gałązce…

Mięciutkie pierniczki Agaty

Proponowane dzisiaj pierniczki wyróżniają się miękkością. Agata piecze je z myślą o udekorowaniu choinki. Wyglądają na bożonarodzeniowym drzewku wspaniale! Poza tym cieszą nasze dzieciaki, które z pewnością spałaszują piernikowe słodkości prosto z choinki. Zresztą samo robienie pierników to dla najmłodszych wielka atrakcja. Podobnie jak obdarowywanie smakowitymi ozdobami bliskich. Agata zawsze robi więcej porcji, żeby rozdawać swoje pierniki dla rodziny.

Świąteczne pierniczki

Składniki:

2 jajka

4,5 łyżki masła (70 g)

3 łyżki miodu (65 g) – u Agaty spadziowy

1-1,5 łyżki przyprawy do piernika (12-18g)

1 łyżka kakao (8 g)

1 łyżeczka sody (10 g)

½ szklanki cukru pudru (80 g)

trochę więcej niż 2,5 szklanki mąki pszennej (450 g)

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku lub w mikrofalówce, studzimy. W misce łączymy z sobą suche składniki, czyli: mąkę pszenną przesianą przez sitko, cukier puder, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika, następnie dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło, miód oraz jajka, całość mieszamy łyżką lub widelcem, po czym zagniatamy ciasto rękoma (ciasto możemy również zagnieść na stolnicy). Dobrze wyrobione ciasto powinno być lśniące i dosyć wilgotne, ciasto umieszczamy w foliowym woreczku i wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Połowę schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy, tylko lekko oprószonej mąką, na placek o grubości około 4-5 mm. Następnie dowolnymi foremkami wycinamy pierniczki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka przez około 12 minut (jeśli zrobimy cieńsze pierniczki skróćmy czas pieczenia do 10 minut).

Jeśli preferujemy słodsze ciastka, zwiększmy ilość cukru pudru do np. 100 g (3/5 szklanki); miód, który dodajemy do ciastek musi być płynny (do przygotowania pierniczków nie używajmy miodu sztucznego).

Przepis na Świąteczne pierniczki w wersji do wydruku i PDF.

Podobne

One Reply to “Świąteczne pierniczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.