Szarlotkowych wariacji ciąg dalszy, szarlotka na cieście ucieranym

Kiedy jest czas na szarlotkę? Zawsze! Zwłaszcza gdy za oknem zimno, ciemno i ponuro, a w domu przytulnie i ciepło. Żeby było jeszcze milej, warto sobie i innym dogodzić. Nic nie nadaje się do tego tak bardzo jak pachnąca i rozpływająca się w ustach szarlotka.

Szarlotkowe wariacje

 

Szarlotka na cieście ucieranym zastąpi z powodzeniem tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście, ze względu na swoją delikatność posmakuje ona szczególnie naszym najmłodszym oraz osobom starszym. Nie ma nic lepszego zimą jak zapach szarlotki, który unosi się w domu podczas pieczenia.

Do przygotowania szarlotki najlepiej wybrać twarde jabłka typu Alwa. Jeśli chcemy, aby nasze ciasto po upieczeniu było nieco wyższe, użyjmy blaszki o mniejszych wymiarach.

Mięciutka szarlotka na cieście ucieranym

Składniki na masę jabłkową:

2 kg jabłek (około 10 sztuk)

2 łyżki masła (28 g)

4 łyżki cukru (50 g)

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki soku z cytryny

składniki na ciasto ucierane:

6 jajek

200 g miękkiego masła

niepełna szklanka cukru (200 g)

niepełna szklanka mąki pszennej (150 g)

1 szklanka mąki ziemniaczanej (190 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (7 g)

Wykonanie:

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasiennie i kroimy w dosyć grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier oraz jabłka, mieszamy i smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut (jabłka nie powinny się rozgotować). Do podprażonych jabłek dodajemy cynamon i sok z cytryny, mieszamy i studzimy.

Ciasto ucierane:

W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, na najwyższych obrotach miksera, na jasną masę, przez około 7 minut, następnie nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku, zmniejszamy obroty miksera (pozycja 3-4) i porcjami przesiewając przez sitko, dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia (u Agaty były to 3 porcje), ucieramy tylko do momentu połączenia się składników. Do ciasta dodajemy ubite białka, łączymy z ciastem, ale już tylko przy użyciu łyżki (nie miksera). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Formę o wymiarach 22cm/32cm wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni blaszki, na cieście rozkładamy jabłka, na jabłkach łyżką, wykładamy porcje ciasta, które następnie, najlepiej przy użyciu łyżeczki rozprowadzamy delikatnie po powierzchni jabłek, uważając, aby ciasto nie wymieszało się z jabłkami. Pieczemy przez 40 minut (Agata gdzieś 10 minut przed końcem pieczenia, przykryła ciasto folią aluminiową, ponieważ ciasto z góry zaczęło się za bardzo przypiekać).

Przepis na Mięciutką szarlotkę na cieście ucieranym w wersji do wydruku i PDF.

Podobne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.